In Japan, there is a food called "Natto"(fermented soybeans). Natto is made from fermented soybeans and has a distinctive smell and consistency that divides the likes and dislikes among Japanese people. It is highly nutritious and can be preserved better than fresh food that can be eaten without processing. In the past, Natto had been made by taking the Natto bacillus to the International Space Station and brought back to Earth has been sold in the market. However, Natto has not yet been certified as a space food by NASA or JAXA. Is it possible to make and eat Natto in space? In this paper, we discuss Natto as one of the Japanese food cultures and the possibility to expand the food culture in space.
国際宇宙航行連盟(IAF)が主催し、年に1度、開催される、宇宙業界では世界最大の国際会議です。今年は、2023年10月2日から6日までアゼルバイジャンのバクーで、アゼルコスモスがホストを務め、「GLOBAL CHALLENGES AND OPPORTUNITIES: GIVE SPACE A CHANCE」をテーマに、第74回国際宇宙会議(IAC 2023)が開催されました。 会期中132カ国から5,400人以上が参加し、史上最も多様性に富んだIACとなりました。さらに、いくつかのセッションの無料ライブストリーミングのおかげで、世界中から50,000人がIACに参加しました。そして、1200以上の組織がIACに参加し、150の出展者と30のスポンサーが参加しました。プログラムは46以上のプレナリーセッション、GNFセッション、スペシャルセッションで構成され、1週間の間に2400以上の技術論文が発表されました。